Tarih : 26 Eylül 2019
Erzincan Valiliği ve Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi iş birliğinde Uluslararası Erzincan Tarihi Sempozyumu düzenlendi.
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Prof. Dr. Erdoğan Kasapoğlu kongre salonunda gerçekleştirilen Uluslararası Erzincan Tarihi Sempozyumuna Erzincan Valisi Ali ARSLANTAŞ, Erzincan Milletvekilleri Süleyman KARAMAN, Burhan ÇAKIR, Erzincan Belediye Başkanı Bekir AKSUN, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın LEVENT, MHP İl Başkanı Salih AKSU, Ak Parti İl Başkanı Mehmet Cavit ŞİRECİ, Sempozyuma Erzincan ve 12 ülkeden, 60 farklı üniversiteden 250 akademisyenin katılımlarıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından, Solist Dr. Öğretim Üyesi Saadet Kösreli ve piyanist Arş. Gör. Dr. Kerim Baki Kalan Dinletisi yapıldı.
Uluslararası Erzincan Sempozyumunun Düzenleme Kurulu Adına açılış konuşmalarını yapan, Prof. Dr. Abdulkadir Gül, “Bu sempozyumun maksadı kısmen yeraltı ama ağırlıklı olarak yer üstü Erzincan tarihini kitap olarak ortaya çıkarmaktır. Bu konuda şanslıyız Sempozyum sonunda tam metinler alınacak ve bu bildiri kitabı 5 çift şeklinde yayınlanacaktır” dedi.
Daha sonra bir konuşma yapan Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun şunları söyledi. "Şehir ya da belirli bir bölge üzerine yapılan araştırmalar, özelden genele doğru, çok kıymetli bilgiler vermesi dolayısı ile şehrin kendine özgü yanlarını analiz etme imkânı tanır. Dolayısıyla bugün düzenlenen “Uluslararası Erzincan Tarihi Sempozyumu” bu bakımdan oldukça önem arz etmektedir. Bu vesileyle sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen başta Sayın Valimiz ve Sayın Rektörümüz olmak üzere tüm kurum ve kişilere, sempozyum sekretaryasından, bilim kurulundaki değerli hocalarımıza, düzenleme kuruluna ve bildirileriyle sempozyuma çok kıymetli katkı sağlayacaklarına inandığım kıymetli akademisyenlerimize huzurlarınızda teşekkürü bir borç bilirim.
Erzincan, jeopolitik konumu dolayısıyla her dönem doğu-batı istikametinde ulaşım yollarının kesiştiği önemli bir kavşakta yer almıştır. Erzincan, bu sayede önemli bir ticaret merkezi olmuş ve stratejik bir merkez haline gelmiştir. Bu özelliği ile Erzincan; Mengücek, Selçuklu, Eratna, Akkoyunlu, Karakoyonlu ve Safevi gibi pek çok beylik ve devletin hâkimiyet kurmaya çalıştıkları bir yer olmuştur.
- Dünya Savaşı’nda Kafkasya Cephesi’nde gelişen olaylarla birlikte Rus işgaline uğrayan Erzincan, bu dönemde Türk siyasi tarihinde dönüm noktası olmuştur. Doğu cephesinin kaderini belirleyen en önemli hadiselerden biri olarak kabul edilen 18 Aralık 1917 tarihinde imzalanan Erzincan Mütarekesi ile Türk-Rus mücadelesi fiili anlamda son bulmuştur. Erzincan Mütarekesi’nden sonra cephe hattında gelişen olaylar Türk-Ermeni mücadelesinin çok farklı boyutlarda şekillenmesine neden olmuştur. Erzincan bu dönemde çok ciddi Ermeni kıyımlarına maruz kalmıştır.
Nihayet 13 Şubat 1918 tarihinde Erzincan esaret hayatından kurtulmuştur. Milli Mücadele Dönemi’nden Cumhuriyet’in ilanına kadar olan dönemde, Erzincan tarihi süreçteki yerini almıştır. Üniversitemizin Uluslararası Erzincan Tarihi Sempozyumu’nu Erzincan Belediye başkanı olarak çok önemsediğimi belirtmek isterim. Üniversitemizin yapmış olduğu bu sempozyumun Kent Kültürü ve Kentlilik Bilincine büyük katkısı olacağına şüphem yoktur. Yaşanabilir, huzurlu ve güvenli bir kentin oluşması için Kent kültürünün yerleşmesi ve kentlilik bilincinin artması gerekmektedir. Bu minvalde sayılan etkilerin oluşumunda en büyük etkilerden biri kentlerin bilimsel manada lokomotifi durumunda olan üniversitelerdir. Tarihsel süreçler kentin hafızasını oluştururken aynı zamanda kentte yaşayanlar da kentin kimliği ve kültürünün ürünüdür. Kentin tarihsel arka planını bilmeden, görmeden, ona dokunmadan, o tarihsel arka planı koruma altına almadan, Kent kültürüne ve Kent bilincine katkıda bulunmak imkansızdır.
Sonuç olarak “Uluslararası Erzincan Tarihi Sempozyumu”, tarihi süreç içerisinde Erzincan’ın siyasi, sosyal, kültürel, ekonomik, demografik, eğitim, sağlık vb. pek çok alanlarında yeni bilgiler ortaya koyacak ve bu şehrin fotoğrafını çekecektir. Bu sempozyum ile bir bakıma Erzincan’ın tarihi envanteri çıkarılacaktır. Aynı zamanda bundan sonraki çalışmalara da katkı sağlayacaktır. “Geçmişini bilmeyen, geleceğini tayin edemez” düsturundan yola çıkarak yerel yönetimde olan bizlere de geçmişten ders çıkarma ve geleceğe emin adımlarla devam etme imkânı sağlayacaktır" dedi.
Son olarak konuşmalarını yapan Erzincan Valisi Ali Arslantaş ise; “Uluslararası Erzincan Tarihi Sempozyumu’nun şehrimiz ve ülkemiz için hayırlara vesile olmasını dileyerek yaptığı konuşmasının devamın da; “Dokusu, kimliği, derin tarihî bakiyesi ve engin medeniyet birikimi, sağlam kodları, sakinliği, huzuru, edası ve insanı büyüleyen muhteşem doğasıyla Erzincan’ın her yönüyle tanınması, tanıtılmasına büyük katkısı olacağına inandığımız bu önemli sempozyuma bildirileriyle katkıda bulunacak tüm bilim insanlarımıza şimdiden teşekkür ediyorum." dedi.
Konuşmaların ardından Uluslararası Erzincan Tarihi Sempozyumunun açılış dersini Prof. Dr. Tuncer Baykara yaptı.
Ardından “Uluslararası Erzincan Tarihi Sempozyumu” çerçevesinde fotoğraf ve sergi açılışı gerçekleşti.