ERZİNCANDA KURTULUŞ COŞKUSU
ERZİNCANDA KURTULUŞ COŞKUSU

Tarih : 13 Şubat 2017

Erzincan da Kurtuluş coşkusu, 13 Şubat Cumartesi günü sabah saatlerinde Erzincan Belediye Sarayı önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu ile başladı. Erzincan Valisi Ali Arslantaş , Erzincan Millet Vekilleri Sebahattin Karakelle ve Serkan Bayram, Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, 3. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Vekili Alb. Sebahattin Türker, askeri ve sivil erkân ile vatandaşlar katıldı.

Törende sırası ile Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, 3. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Alb. Sebahattin Türker ve Muharip Gaziler Derneği Erzincan Şubesi Başkanı Sabri Taş tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu. Ardından Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı okundu.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy “Bu gün ekmeği ile doyduğumuz, suyu ile can bulduğumuz güzel Erzincan’ımızın düşman işgalinden kurtarılışının 99. Yıldönümünü kutluyor olmanın engin mutluluğunu hep birlikte bir kez daha yaşıyoruz.

BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN.

Aziz hemşehrilerim;

Bundan 99 yıl önce 13 Şubat 1918’de alperenlerin serdengeçtilerin bu toprağın karabağrında sıra dağlar gibi duran aziz şehitlerimizin yazmış olduğu bu destan aynı zamanda Anadolu coğrafyasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yakmış olduğu Milli Mücadele ateşinin, ülkemizi dalga dalga saran sarsılmaz bir inancın, bir mücadelenin, önce vatan dediğimiz bir ülkünün sonucudur.

 

 

Bu ülküden feyz alan Erzincanlılar, işgalci Rus birlikleri ve onların işbirlikçisi Ermeni çetelerine karşı tek yumruk olarak amansız bir mücadeleye girişmişlerdir. 1916 ve 1918 tarihleri arasında vatan topraklarımızda hangi zulüm var ise ilimizde de kat kat vahşetler devam ediyordu.

Ancak 1. Dünya Savaşının olumsuz tesirleri ile Rusyada başlayan sosyal çalkantılar daha da artmış, çarlık yerine Bolşevik rejimi kurulmuştu.

Rusya’ da ki bu rejim değişikliği orduya da yansımış, Brest Litovski antlaşmasının bir bölümü olarak imzalanan Erzincan Mütarekesi ile Ruslar bölgeden çekilmişti. Ancak, Rusların çekilmesiyle Ermenilerin sürdürdüğü katliamlar devam etmiştir.

Türk Milletinin kahraman evlatları, 13 Şubat 1918 Çarşamba günü Doğu Cephesi komutanı Kazım Karabekir paşa ile batı dersim komutanı binbaşı Halit beyin emrindeki kuvvetler taarruza geçmiş, Albay Morel ve emrindekiler Çardaklı Boğazı ve Fırat Vadisinden başlayan taarruzla geri çekilmişlerdir. Bu kurtuluş destanı, sadece Erzincan’ın değil, Edirne’den Karsa, Erzurum’a, Antep’e Urfay’a İzmi’re top yekün Türk Milletinin varolma ve yok olma adına bir kurtuluş destanıdır.

Hani şair diyor ya;

Ben Antepliyim şahinim ağam

Mavzer omzuma yük.

Yumruklarımla dövüşeceğim

Benim yumruğum memleket kadar büyük.

Aziz hemşehrilerim;

Kurtuluş savaşımızın bütün dünya ülkelerine örnek olacak şekilde emperyalizme karşı büyük zaferle sonuçlandığını, bu zaferin, sevgiyle, dayanışmayla, emekle, kan ve gözyaşı ile, vatan aşkıyla kazanıldığını, hiçbir vatandaşımızın Kurtuluş Savaşının kazanıldığı günlerdeki ahval ve şeraiti unutmaması gerektiğini önemle vurgulamak isterim.

Değerli hemşehrilerim;

Bu gün bile emperyalist ve egemen güçler emellerinden vazgeçmemişlerdir. Bunun en çarpıcı örneklerini Irakta, suriyede Myanmarda, Doğu Tüürkistanda, Mısırda, Kerkükte, Yemende, Afkanistanda ve ülkemizde yaşamaktayız.

Asil milletimiz, ülkemizde oynanan oyunları, birliğimize yönelik tezgahları, bu tezgahları kıracak sağlam iradeyi tarih boyunca ortaya koyduğu gibi bu günde ortaya koymaktadır.

Milletimiz, yatağında uyurken şehid edilen polislerimizi, eşinin yanında şehid edilen subayımızı, beşiktaşta alçakça katledilen vatan evlatlarını, reynada öldürülen masum vatandaşlarımızı, Ankarada, Diyarbakırda, Urfada, İzmirde Fethi Sekinleri, unutmadı, unutmayacak.

Aziz hemşehrilerim;

Bu gün PKK’yı, PYD’yi, YPG’yi, DHKPC’yi, FETÖ Terör Örgütünü, başımıza musallat edenler,

Onlar Mohaç’ı unuttular.

Mlazgirti unuttular. Çanakkaleyi unuttular. Kurtuluş Savaşını, Sakaryayı, Dumlupınarı unuttular. Galiçyanın buzullarından, yemenin kızgın çöllerine kadar verilen mücadeleyi kahramanlıklarımızı unuttular. Onlar 15 Temmuzda bayraklaşan vatan evlatlarını unuttular.

 

Onlar;

Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır diyerek tankların altına yatan vatan sevdalilarını, ömer halisleri unuttular.

Unuttular ama tarih tekerrürden ibarettir.

Hani necip fazıl diyor ya;

Gideriz nur yolu izde gideriz.

Taş bağırda sular dizde gideriz.

Bir gün akşam olur biz de gideriz.

Kalır dudaklarda şarkımız bizim.

Değerli hemşehrilerim

Anma ve kutlama merasimleri bir yanıyla geçmişi hatırlamaya, bir yanıyla istikla için, bağımsızlık için ödenen bedelleri hatırlayarak geleceği tanzime vesiledir.

99 yıl önce, Önce Vatan diyerek, bu vatan toprakları için can veren şehitlerimizin, serdengeçtilerin, bu azim ve kararlılığı, 99 yıl önceki dik duruşu, bu güne ve geleceğe taşımaya, yaşamaya ve yaşatmaya ihtiyacımız vardır.

Değerli hemşehrilerim;

Erzincanlılar tarih boyunca Gazi Mustafa Kemal Atatrük ve silah arkadaşlarının yakmış oldukları milli mücadele ateşine gönülden inanmış, Cumhuriyetin temel niteliklerini özümsemiş, yakılan hürriyet meşalesinin altında bir nefer olmayı kendine onur ve şeref kabul etmiştir.

13 Şubat zaferi, yunusçasına seven, yavzucasına dövüşen Erzincanlıların kahramanlık destanıdır.

 

Aziz Hemşehrilerim;

Tarih bir milleti dirilten en önemli ilham kaynağıdır. 13 Şubat Kurtuluş Bayramı, tarihi hafızamızı yenilememizi, tarih aynasından bu güne bakmamızı, sağlayan müstesna zaman dilimlerinden biridir. Bu gün bize emanet edilen bu kadim coğrafyada, birbirimizi hazmedebilme kültürünün geliştiği, eşitlik ve sosyal adaletin hız kazandığı, bir Erzincan bizim hayalimizdir.

Birimiz diğerimizi dışlamadan, birimizin inancı ve kültürü, değer yargısı ötekisini yok etmeden, alevisi, sünnisi ile, hangi etnik kökenden, hangi, siyasi anlayıştan olursa olsun, geçmişte olduğu gibi, bu gün de acılarını birlikte paylaşarak azaltacak, mutluluklarını ve sevinçlerini de paylaşarak çoğaltacak, mutlu müreffeh ve büyük Türkiye paydasında birleşerek büyümeye güçlenmeye devam edecektir.

Değerli hemşehrilerim;

Bu gün milli şuurumuzu canlı tutmak, tarihi gerçeklerin ışığında yeni bir gelecek inşa etmek, hafızalarımızı uyarıp yeni hamlelerle bir diriliş için harekete geçme zamanıdır.

Bu düşüncelerimle, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün muasır medeniyetler dediği seviyeye ulaşabilmek için geleceğin marka şehri Erzincan’ı oluşturmaya, bu çabaların dinamiği olan milli manevi ruhla şuurlandırılmış tarih şuuru yüksek bir nesil yetiştirmeye and içtik. ” dedi

Etkinlikler, bu akşam Belediye Sarayı önünden başlayarak Cumhuriyet Meydanına kadar sürecek Kurtuluş Yürüyüşü ve akabinde Mehter Gösterileri ile devam edecek.

 

DİĞER HABERLER
Erzincan Belediyesi İtfaiye Ekipleri 7 Gün 24 Saat Görev Başında.

Erzincan Belediyesi İtfaiye Ekipleri 7 Gün 24 Saat Görev Başında.

Erzincan Belediyesi İtfaiye ekipleri gece gündüz demeden görev yapıyor. Yangın, kaza veya diğer acil durumlarla karşılaşıldığında, ekipler anında harekete geçerek hızlı ve etkili müdahalede bulunuyorl...

DEVAMINI OKU
Erzincan Belediyesi mahallelerde parklar ve çocuk oyun grupları yapım çalışmalarına devam ediyor.

Erzincan Belediyesi mahallelerde parklar ve çocuk oyun grupları yapım çalışmalarına devam ediyor.

Belediyemiz tarafından mahallelerde vatandaşlarımızın dinlenebilecekleri yeni park yapımları, çocuklarımızın ise güvenle oynayabileceği modern oyun grupları kurma çalışmalarına aralıksız devam ediyor....

DEVAMINI OKU
Sıcak Asfalt Çalışmalarımız devam ediyor

Sıcak Asfalt Çalışmalarımız devam ediyor

Belediyemiz Fen İşleri Müdürlüğü, şehrimizin çeşitli noktalarında sıcak asfalt serim çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Belediye Başkanımız Sayın Bekir Aksun, yapılan çalışmalarla ilgili yaptığ...

DEVAMINI OKU
Erzincan Yaz Etkinlikleri kapsamında, Güler Duman sesi ve yorumuyla unutulmaz bir akşam yaşattı.

Erzincan Yaz Etkinlikleri kapsamında, Güler Duman sesi ve yorumuyla unutulmaz bir akşam yaşattı.

Erzincan Yaz Etkinlikleri kapsamında Dörtyol'da Türk Halk Müziği'nin değerli sanatçılarından Güler Duman'ın konseri vatandaşlarımız tarafından büyük bir beğeniyle izlendi. Güler Duman tarafından birb...

DEVAMINI OKU
Belediye Başkanımız Sayın Bekir Aksun, Terzibaba Külliyesi inşaatında devam eden çalışmaları yerinde inceledi.

Belediye Başkanımız Sayın Bekir Aksun, Terzibaba Külliyesi inşaatında devam eden çalışmaları yerinde inceledi.

Terzibaba Külliyesi inşaatında çalışmalar devam ediyor. Belediye Başkanımız Sayın Bekir Aksun, Terzibaba Derneği ve Belediyemiz tarafından, Terzibaba Hazretleri Türbesi’nin karşısında yapımı devam ede...

DEVAMINI OKU
Belediye Başkanımız Sayın Bekir Aksun Erzincan Gazeteciler Cemiyeti’ne ziyarette bulundu.

Belediye Başkanımız Sayın Bekir Aksun Erzincan Gazeteciler Cemiyeti’ne ziyarette bulundu.

24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı münasebetiyle Belediye Başkanımız Sayın Bekir Aksun, Erzincan Gazeteciler Cemiyeti’ne ziyarette bulunarak, Cemiyet Başkanı Sn. Barış Yalçınkaya ve gazetecilerl...

DEVAMINI OKU
Belediye Başkanımız Sn. Bekir Aksun’un 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı günü mesajı.

Belediye Başkanımız Sn. Bekir Aksun’un 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı günü mesajı.

Belediye Başkanımız Sayın Bekir Aksun, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı günü dolayısıyla yazılı bir basın açıklaması yaparak gazetecileri ve basın mensuplarını kutladı. Başkanımız Aksun, yaptığ...

DEVAMINI OKU
Yatırımlar ve çalışmalar yerinde incelendi.

Yatırımlar ve çalışmalar yerinde incelendi.

Belediye Başkanımız Sn. Bekir Aksun, Belediye Meclis Üyeleri ve Başkan Yardımcıları ile birlikte şehrin çeşitli bölgelerinde Belediye tarafından tamamlanan ve devam eden yatırımları ve çalışmaları yer...

DEVAMINI OKU
Sıcak Asfalt Serim Çalışmalarımız Devam Ediyor.

Sıcak Asfalt Serim Çalışmalarımız Devam Ediyor.

Daha modern ve kullanışlı yollar için çalışmalarını sürdüren belediye ekiplerimiz, şehrimize değer katmaya devam ediyor. Açılan ve genişleyen yollarda sıcak asfalt serim çalışmalarını hız kesmeden sür...

DEVAMINI OKU