13 Şubat Kutlamaları Atatürk Anıtına Çelenk Sunulmasıyla Başladı
13 Şubat Kutlamaları Atatürk Anıtına Çelenk Sunulmasıyla Başladı

Tarih : 13 Şubat 2016

Erzincan da Kurtuluş coşkusu, 13 Şubat Cumartesi günü sabah saatlerinde Erzincan Belediye Sarayı önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu ile başladı. Törene Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım Erzincan Valisi Süleyman Kahraman, Erzincan Millet Vekilleri Sebahattin Karakelle ve Serkan Bayram, Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, 3. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümg. Selçuk Bayraktaroğlu, askeri ve sivil erkân ile vatandaşlar katıldı.

 

 Törende sırası ile Erzincan Valisi Süleyman Kahraman, Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, 3. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümg. Selçuk Bayraktaroğlu ve Muharip Gaziler Derneği Erzincan Şubesi Başkanı Sabri Taş tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu. Ardından Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy “Bugün can Erzincan’ımızın düşman işgalinden kurtarılışının 98. Yıl dönümünü kutluyor olmanın engin mutluluğunu, haklı onur ve gururunu, hep birlikte bir kez daha yaşıyoruz. Kurtuluş yıl dönümümüz kutlu olsun.13 Şubat 1918. Acıların çile ve ızdırabın, sevinç gözyaşlarına dönüştüğü emperyalizme yeter artık denilen Erzincan’ın ve Anadolu’nun semalarına altın harflerle istiklalimizin nakşedildiği bir gündür.

 

Erzincan’ın işgal edilmesinden kurtarılışına kadar geçen süre zarfında birçok olayın yanında bölgemizde de hain iş birlikçilerinin, işgalci Rus yönetimi ve Ermeni çeteleriyle kurduğu ilişkiler; Çok dikkat çekici ve tarihimiz içinde hem hüzünlü hem de ibret verici sahnelerle doludur.

13 Şubat 1918 Çarşamba günü 3.Ordu Komutanı Mehmet Vehib Paşa’nın emirleri dogrultusunda doğu cephesi komutanı Kazım Karabekir ile Binbaşı Halit Beyin emrindeki kuvvetler düşmanın geri çekilmesini sağlamıştır.

Bu zafer bu kurtuluş destanı, önderimiz MUSTAFA KEMAL ATATÜRK ve silah arkadaşlarının Anadolu coğrafyasında yakmış oldukları milli mücadele ateşinin ülkemizi dalga dalga sardığı Önce Vatan dedikleri bir ülkünün sonucudur.

Bugün bile emperyalist ve egemen güçler emellerinden vazgeçmemiştir. Bunun en çarpıcı örneklerini Suriye’de, Kırım’da, Kerkük’te Mısır’da, Irak’ta, Afganistan’da, Miyenmar’da, Doğu Türkistan’da kardeşlerimiz yaşıyorlar, yaşamaktadırlar.

Asil milletimiz sınırımızda yaşanan gelişmeleri yakından takip ediyor, yurdundan yuvasından terk edilmiş insanları ensar duygusuyla sahiplenirken sözde çağdaş medeniyet denilen ülkelerin bu zulüm karsısında sessiz kaldıklarını ibretle izlemektedir.

             Asil milletimiz ülkemizde oynanan oyunları, birlik ve beraberliğimizi bozmak için kurulan tezgahları bu tezgahları kıracak sağlam iradeyi tarih boyunca ortaya koyduğu gibi, bugünde ortaya koymaktadır. Milletimiz Yatağında uyurken şehit edilen genç polislerimizi ailesinin yanında alçakça vurularak şehit edilen subayımızı, bubi tuzaklarıyla, mayınlarla, hendeklerle kurulan tuzakları şehit edilen vatan evlatlarını yüreğinde hissederek hafızasına derin çizgilerle yazmaktadır.

Değerli hemşerilerim;

Anma ve kutlama merasimleri bir yanıyla geçmişi hatırlamaya bir yanıyla da istiklal için, bağımsızlık için ödenen bedelleri hatırlayarak geleceği tanzime vesiledir. 98 yıl önce “Önce Vatan” diyerek toprağın karabağrında sıradağlar gibi duran aziz şehitlerimizin, serden geçtilerin, bu azim ve kararlılığı, 98 yıl önceki dik duruşu, bugüne ve geleceğe taşımaya, yaşamaya ve yaşatmaya ihtiyacımız vardır. Bağımsızlığımızı sürdürmek, başı dik - alnı açık insanlar olarak huzur içinde yaşamak; Şanlı tarihimizden aldığımız ilhamla ayakta durabilmek, ecdadımızın 98 yıl önce sergilediği kahramanlığı kuşanmakla mümkündür.

İlahi kelimetullah idalinin sembolü olan şanlı bayrağımızın, yurdumuzun üstünde ebediyyen dalgalanması, şahadetleri dinin temeli olan ezanların Anadolu’nun semalarında inlemesi, kurtuluş savaşındaki milli, manevi, ruh ve inancın muhafazasına bağlıdır.

Değerli Hemşerilerim

Erzincanlı tarih boyunca önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşlarının yakmış oldukları milli mücadele ateşine gönülden inanmış, Cumhuriyetimizin temel niteliklerini özümsemiş, yakılan hürriyet meşalesinin altında bir nefer olmayı kendilerine onur ve şeref kabul etmiş, yayımlanan tamimleri kendilerine emir saymış asil milletimizin erdemi sayılan bir çok özelliği benliğinde barındıran kadirşinas, ağır başlı ve zeki insanlardır. Silah altındaki Erzincanlılar ise vatanın bütün satıhlarında sürdürülen mücadelelerde kendi evlerini, köylerini, şehirlerini savunur gibi yiğitçe çarpışmışlardır.

 İşte bu ahlakla;13 Şubat Zaferi “Yunuşçasına seven, Yavuzcasına dövüşen Erzincanlıların kahramanlık destanıdır.”

            Tarih bir milleti dirilten en önemli ilham kaynağıdır. 13 Şubat Kurtuluş Bayramı tarihi hafızamızı yenilememizi, tarih aynasından bugüne bakmamızı sağlayan, müstesna zaman dilimlerinden biridir. Birbirimizi hazmedebilme kültürünün geliştiği, eşitlik ve sosyal adaletin hız kazandığı, bir Erzincan bizim hayalimizdir.

Birimiz diğerimizi dışlamadan birimizin inancı ve kültürü, değer yargısı ötekisini yok etmeden sevgi, saygı ve hoşgörü içerisinde Alevi’siyle - Sünni’siyle hangi etnik gruptan olursa olsun, tarihimizi birlikte yazdık coğrafyamızı birlikte güzelleştirdik. Bu kadim coğrafyada bu değerlerle et ve tırnak, taş ve toprak gibi bir ve beraber yaşamaya ihtiyacımız vardır.

Bu millet geçmişte olduğu gibi bundan sonrada acılarını birlikte paylaşarak azaltacak, mutluluklarını ve sevinçlerini beraber yaşayarak çoğaltacak, mutlu müreffeh ve büyük Türkiye paydasında birleşerek büyümeye devam edecektir.

Bugün milli şuuru canlı tutmak tarihi gerçeklerin ışığında yeni bir gelecek inşa etmek hafızalarımızı uyarıp yeni yeni hamlelerle bir diriliş için harekete geçme zamanıdır. Erzincan’lılar hükümetimizin 2023 hedefine gönülden inanmış doğunun marka şehri yeni Erzincan’ı tesis etmek için gece gündüz demeden çalışmaktadır.

Bizler bu gerçeğin farkına varan kurtuluş savaşındaki dinamikleri yaşatmaya ve yaşamaya çalışan sosyal ve kültürel açıdan donanmış, 21. Yüzyılın belediyecilik anlayışıyla, hükümetimizden aldığımız güçle dimdik ayaktayız.

 Önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK’ÜN muhasır medeniyetler dediği seviyeye ulaşabilmek için geleceğin marka şehri Erzincan’ı oluşturmaya, kültürel kıymet ve hazinelerimizi gelecek nesillere aktarmaya milli, manevi ruhla şuurlandırılmış bir nesil yetiştirmeye, and içtik” dedi

Bu vesile ile Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu ve Kurtuluş savaşımızın Başkomutanı Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının bedelini kanlarıyla, canlarıyla ödeyerek bu toprakları bize vatan kılan ölümsüz şehitlerimizin ve gazilerimizin önünde saygıyla ve şükranla eğiliyorum Ruhları Şad Olsun.

İfadelerine yer verdi. Konuşmanın ardından Erzincan Valisi Süleyman Kahraman, Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, 3. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Tümg.Selçuk Bayraktaroğlu AK Parti Milletvekili Sebahattin Karakelle, AK Parti İl Başkanı Orhan Bulut, ve beraberindekiler şehitlikteki törene geçtiler. Burada heyet şehit mezarlarına karanfiller bırakarak dular etti.

 

Şehitlik şeref defterini imzalayan Başkan Başsoy, konuşmasının sonunda tüm şehitlerimizin manevi huzurunda saygıyla eğiliyorum. Dedi

 

Etkinlikler, bu akşam Saat Kulesi önünde Mehter Gösterileri ve akabinde Kurtuluş Yürüyüşü ile devam edecek.

 

DİĞER HABERLER
19 Mayıs Gençlik Yürüyüşü

19 Mayıs Gençlik Yürüyüşü

Belediye Başkan Yardımcımız Sn. Serkan Özger, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen “Gençlik Yürüyüşü”ne katıldı. Erzincan Valisi Sn. Hamza Aydoğdu, pr...

DEVAMINI OKU
19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Erzincan’da coşkuyla kutlandı.

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Erzincan’da coşkuyla kutlandı.

Erzincan Valisi Sn. Hamza Aydoğdu, Belediye Başkan Yardımcımız Sn. Serkan Özger, İl Protokolü, Vatandaşlar ve Öğrencilerin katılımı ile 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Erzincan’da c...

DEVAMINI OKU
19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Mesajı.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Mesajı.

Belediye Başkanımız Sayın Bekir Aksun 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nın 105. yılı münasebetiyle yazılı bir açıklama yaptı.   Belediye Başkanımız Sn. Bekir Aksun mesajında şun...

DEVAMINI OKU
Son Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım, Belediye Başkanımız Sayın Bekir Aksun’u ziyaret etti.

Son Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım, Belediye Başkanımız Sayın Bekir Aksun’u ziyaret etti.

Erzincan’a gelen Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi Başkanı ve Türkiye Cumhuriyeti Son Başbakan'ı Sayın Binali Yıldırım, Belediye Başkanımız Sayın Bekir Aksun’u ziyaret etti. Belediye saray...

DEVAMINI OKU
Erzincan’da “TEDx Ergan” Etkinliği.

Erzincan’da “TEDx Ergan” Etkinliği.

Erzincan’da düzenlenen TEDx Ergan etkinliğinde alanında uzman isimler, Türkiye Cumhuriyeti Son Başbakan'ı Sn. Binali Yıldırım’ında katılımı ile öğrencilerle ve Erzincanlılarla bir araya geldiler. Tür...

DEVAMINI OKU
Milli Savunma Bakanlığı Mehteran Birliği Konseri

Milli Savunma Bakanlığı Mehteran Birliği Konseri

Can Erzincan’ımızda, Milli Savunma Bakanlığı Mehteran Birlik Komutanlığı tarafından, yüzyıllar boyunca Türk ordularının simgesi olmuş, en önemli kültür miraslarımızdan biri olan Mehter Konseri düzenle...

DEVAMINI OKU
Zabıta Müdürlüğü ekiplerimiz denetimlerine düzenli olarak devam ediyor.

Zabıta Müdürlüğü ekiplerimiz denetimlerine düzenli olarak devam ediyor.

Belediyemiz Zabıta Müdürlüğü ekipleri düzenli olarak gerçekleştirdiği denetimlerine devam ediyor. Vatandaşlarımızın sağlıklı gıda tüketmesi için Belediyemiz sınırları içerisinde faaliyet gösteren mark...

DEVAMINI OKU
Belediye Başkanımız Sayın Bekir Aksun, Bedelli Askerler için düzenlenen yemin törenine katıldı.

Belediye Başkanımız Sayın Bekir Aksun, Bedelli Askerler için düzenlenen yemin törenine katıldı.

Belediye Başkanımız Sayın Bekir Aksun, İlimiz Protokol Üyeleri ve vatandaşlarımızın da katılımları ile 59. Havan ve Topçu Eğitim Tugay Komutanlığında, Bedelli Askerler için düzenlenen yemin törenine k...

DEVAMINI OKU
Değerlendirme ve istişare toplantısı yapıldı.

Değerlendirme ve istişare toplantısı yapıldı.

Belediye Başkanımız Sayın Bekir Aksun başkanlığında, Belediye Başkan Yardımcıları ve Birim Müdürlerinin katılımlarıyla değerlendirme ve istişare toplantısı yapıldı. Belediye Başkanımız Sayın Bekir Ak...

DEVAMINI OKU