ÇANAKKALE SAVAŞLARININ 100. YILDÖNÜMÜ

1 Şubat 2015

ÇANAKKALE SAVAŞLARININ 100. YILDÖNÜMÜ

Tarihimizin altın sayfası olan, Türk Milleti’nin eşsiz kahramanlığının, vatan ve millet sevgisinin sembolleştiği, kutsal saydığı değerler için ülkemizin her köşesinden gelen gençlerin kanlarını dökerek, “Çanakkale Geçilmez“ destanının yazıldığı Çanakkale Savaşları’nın 100.Yıldönümü 18 Mart ve 24–25 Nisan 2015 tarihlerinde ilimizde büyük coşku içinde kutlanacaktır.

Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı ve şehitliklerle örtülü manevi değer yüksek bir mekân olan “Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan“ bölgesine, yurdumuzun her köşesinden ve başta Avustralya ve Yeni Zelanda olmak üzere yabancı ülkelerden gelen ziyaretçilerin sayısında her yıl önemli artışlar olmaktadır. Bu ziyaretler özellikle tören günlerinde çok üst seviyeye çıkarak ziyaret bölgelerinin otoparklarını, yollarını ve feribotla geçişlerin kapasitelerini arttırdığından ziyaretçilerin uzun süre beklemeleri gibi önemli sorunlara yol açmaktadır.

Bu nedenle 18 Mart 2015 tarihinde Mehmetçik Abidesi’nin bulunduğu bölge ziyaretçilere kapatılacaktır. Ayrıca 24–25 Nisan 2015 tarihinde uluslar arası düzeyde yapılacak törenlere Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’IN ev sahipliğinde çok sayıda ülkenin devlet başkan ve temsilcisinin katılması beklenmektedir. Cumhurbaşkanlığı,  Başbakanlık,  Dışişleri Bakanlığı,  Milli Savunma Bakanlığı,  Kültür ve Turizm Bakanlığı, Genel Kurmay Başkanlığı ve Valiliğimiz koordinesinde hazırlanan tören programları ve törenler sırasında alınacak tedbirler konusunda bölgenin, halkın ziyaretine kapatılması önerisi doğrultusunda Valiliğimizce 24 Nisan 2015 tarihinde Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı bölgesi halkın ziyaretine kapatılacaktır.25 Nisan 2015 günü ise tören yapılacak bölgelere ziyaretçiler alınmayacaktır.